قارچ شیتاکه یک غذای اصلی آسیایی است و به راحتی در سوپرمارکت ها پیدا می شود.
از جمله خواص قارچ شیتاکه میتوان به این موضوع اشاره کرد که قارچ شیتاکه سرشار از ویتامین های گروه
مواد غذایی و اجزای زیستی مواد غذایی که دارای عملکردهای زیستی ضد اکسیداتیو و ضد کلسترول خون هستند، به عنوان داروهایی برای عوارض پاتوفیزیولوژیک ناشی از استرس اکسیداتیو بسیار مورد حمایت قرار گرفتهاند.
آترواسکلروز، یک بیماری قلبی عروقی (CVD)، به طور پیچیده با عرضه بیش از حد کلسترول مبتنی بر غذا و تولید بیش از حد لیپوپروتئین های با چگالی کم اکسید شده (ox-LDL) مرتبط است.
انجمن بین المللی آترواسکلروتیک (IAS) با تاکید بر کنترل سطح LDL به منظور کاهش خطر تصلب شرایین، توصیه های جهانی را برای مدیریت هیپرلیپیدمی تدوین کرده است.
از آنجایی که آترواسکلروز یک فرآیند علت و معلولی طولانی مدت است، درمان ضد آترواسکلروز باید به موازات روند آن باشد.
در این تلاش، مهارکنندههای آنزیم کلیدی در بیوسنتز کلسترول، 3-هیدروکسی 3- متیل گلوتاریل کوآنزیم A ردوکتاز (HMGR)، از میکروارگانیسمها و به دنبال آن توسعه مصنوعی آنها به نام استاتینها» غربالگری شدند.
اما استفاده طولانی مدت از استاتین ها و سایر داروهای کاهش دهنده کلسترول در هنگام بررسی تاکی فیلاکسی، سمیت داروها و مدیریت هزینه نادرست به نظر می رسد.
انجمن ایمنی غذای اروپا (EFSA) دو نوع غذای کاربردی را توصیه می کند: فیتواسترول و بتا گلوکان، که این به دلیل قدرت آنها در کاهش خطر تصلب شرایین در مسیر( CVD (EFSA Panel on Dietetic است. این اجزای زیستی با کاهش جذب کلسترول و یا مهار بیوسنتز آن کار می کنند.
در این بین گزارشات پزشکی می گویند که قارچهای کلان همچون قارچ شیتاکه، دارای اجزای زیستی غذایی و دارویی بسیار زیادی هستند که پتانسیل زیادی در حفظ سلامت عمومی جهانی دارند. قارچ ها سرشار از مشتقات فیتوسترول، از جمله ارگوسترول و استرول قارچی و همچنین گلوکان های بتا و دی هستند. غلظت ارگوسترول در قارچ تا 9.61 میلی گرم بر گرم وزن خشک گزارش شده است.
بتا گلوکان و دی گلوکان و مشتقات موجود در قارچ های خوراکی و دارویی، اثرات کاهش دهنده ی کلسترول خود را از طریق کاهش جذب ویا افزایش دفع مدفوع، ایجاد می کنند. اثر هیپوکلسترولمی قارچ ها از طریق نقش مهاری آن ها بر HMG CoA-reductase نیز ثبت شده است. علاوه بر این، قارچ ها بخصوص قارچ شیتاکه به دلیل داشتن قدرت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی که دارند مورد توجه قرار گرفته اند.
Lentinus edodes که معمولاً به عنوان "قارچ شیتاکه" شناخته می شود، بر اساس تقاضای مصرف کنندگان در رتبه دوم در بازار جهانی قارچ قرار دارد.
اجزای غذایی آن شامل پلی ساکاریدهای فعال زیستی مانند β-D-گلوکان، هتروگلوکان، زایلومانان، لنتینان و اریتادنین است. قندهای آزاد شامل آرابینوز، آرابیتول، مانوز، مانیتول، ترهالوز و گلیسرول؛ ویتامین ها (B2، B12، D2) و فیبر غذایی می باشد. اجزای زیستی متعدد موجود در( L. edodes) قارچ شیتاکه به قدرت دارویی آن در برابر فشار خون بالا، چربی خون بالا و عوارض قلبی عروقی، کاهش ایمنی، اختلالات کبدی و سرطان کمک می کند. علاوه بر این، جنبه های آنتی اکسیدانی، ضد قارچی و ضد می آن به طور مناسب به اجزای زیست عملکردی آن نسبت داده شده است.
اگرچه کار زیادی روی جنبههای مختلف قارچهای دیگر و همچنین روی شیتاکه انجام شده است، مطالعات مربوط به اثر ضد آترواسکلروتیک آن از طریق اثرات مستقیم ضد اکسیداتیو و مهاری بر اکسیداسیون LDL و فعالیت HMG Co-A ردوکتاز کمیاب است. بنابراین، کار حاضر برای ارزیابی پتانسیل ضد آترواسکلروتیکِ قارچ شیتاکه همراه با شناسایی اجزای زیست عملکردی مربوطه طراحی شده است.
درباره این سایت